Uganda, neturinčią išėjimo į jūrą Rytų Afrikoje, sudaro Savanos plynaukštė su kalnais ir ežerais. Jai priklauso dalis Viktorijos ežero, iš kurio Nilas teka į šiaurę, į Sudaną. Klimatas šiltas ir drėgnas.
Dauguma žmonių gyvena pietinėje šalies dalyje. Ekonomikoje vyrauja žemės ūkis. Pagrindinė eksporto prekė yra kava, po jos – medvilnė ir arbata.
Tiek arabica, tiek robusta kavos rūšys.
Ugandoje auginamos abi pagrindinės kavos rūšys – arabica ir robusta. Tačiau aštuoniasdešimt procentų produkcijos sudaro „Robusta”. Arabikos kava auginama 1300-2300 m aukštyje virš jūros lygio palei Kenijos sieną (Bugishu) arba vakariniuose monaino regionuose (Wugar). Robusta kava auga 900-1500 m aukštyje aplink Viktorijos ežerą ir vakariniuose regionuose.
Apie Mombasą
Kampala dėl savo centrinės padėties yra regioninis transporto per Mombasą mazgas. 200 km kelio tarp Kampalos ir Kenijos sienos įveikiama intensyvaus eismo sąlygomis, labai dažnai per duobes ir neasfaltuotus ruožus, sunkvežimiai lenktyniauja šalia sankryžų vietinėse turgavietėse, kur kaimiečiai šokinėja prie kiekvienos lėtėjančios transporto priemonės, bandydami parduoti viską – nuo limonado, bananų iki gyvų naminių paukščių.
Eksporto šalys
1. Ispanija
2.Sudanas
3.Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Vengrija, Italija, Slovėnija, Šveicarija, Nyderlandai, Šveicarija
Kava yra pagrindinė Ugandos užsienio valiutos pajamų šaltinis – ji sudaro beveik 65 proc. visų eksporto pajamų ir yra pagrindinis daugelio ugandiečių pajamų šaltinis. Nors dėl eksporto diversifikavimo politikos jos santykinė svarba mažėja, kava yra ir kurį laiką išliks pagrindinis Ugandos užsienio valiutos pajamų šaltinis. Sudano rinka yra sparčiai auganti (kaimyninė) eksporto rinka. Jai tenka ne mažiau kaip 10 % robusta kavos derliaus.
Malonu žinoti
Žydėjimas ir derliaus nuėmimas ištisus metus, priklausomai nuo regiono.
Arabikos produkcija sudaro apie 25 % derliaus.
Arabikos kava gaunama tiesiogiai iš ūkininkų, o robusta vis dar turi daug tarpininkų.
Ūkininkai nenaudoja trąšų dėl išlaidų, dėl šios priežasties jie gali lengvai gauti ekologinį sertifikatą pagal nutylėjimą. Derlingumas tikrai nedidelis – apie 60-65 %, t. y. iš vieno medžio pagaminama 0,6 kg pergamento.
Visi sausų medžių malūnai yra Kampaloje. Skalbimo stotys pastatytos tik Paidha ir Sipi regionuose. Daugiausia drėgnąjį procesą atlieka ūkininkai ūkyje.
„Drugar” yra labiausiai paplitusi arabika, natūrali, paprastai pačių ūkininkų džiovinta saulėje ant terasų grindų, o paskui atvežta į nedidelius sausus malūnus lukštenimui. Drugar būdinga stipri vyno spalvos taurė. Iš įvairių prieštaringų paaiškinimų, bendras elementas buvo tas, kad blogas džiovinimas, dėl kurio vyksta tam tikra fermentacija, lemia tokį taurės profilį.
Defektai
Sausai apdorota natūrali „Robusta
Sijonas 18
sausai apdorotos „Robusta” kavos pupelės, geros išvaizdos pagal rūšį,
be jokių fermentacijos pėdsakų, pelėsių ir kitų nepageidaujamų kvapų bei priemaišų, jose turi būti ne daugiau kaip 7 % defektinių pupelių masės
15 langelis
sausai apdorotos Robusta kavos pupelės, geros išvaizdos pagal rūšį, be jokių fermentacijos pėdsakų, pelėsių ir kitų nepageidaujamų kvapų bei priemaišų, jose turi būti ne daugiau kaip 12 % nekokybiškų pupelių ir ne daugiau kaip 1 % masės pašalinių medžiagų, jų drėgnis turi būti ne didesnis kaip 12,5 %.
12 ekranas
sausai apdorotos „Robusta” kavos pupelės
turi būti ne daugiau kaip 20 % nekokybiškų pupelių ir
ne daugiau kaip viena dešimtoji 1 % masės pašalinių medžiagų, o didžiausias drėgnumas – 12,5 %.
BHP 1199
neplautos „Robusta” kavos pupelės
daugiausia suskilusių gabalėlių
turi būti ne drėgnesnės kaip 12,5 %.
BHP 1013
neplautos Robusta kavos pupelės
daugiausia šviesių, skaldytų pupelių ir drožlių, lygus Tarnybos kartkartėmis patvirtinamam mėginiui.
Juodosios pupelės
juodos ir pakitusios spalvos kavos pupelės
atskirtos nuo švarios kavos elektroniniu būdu arba rankomis, kaip kartais patvirtina Tarnyba.
Bugishu plauta arabica kava
AA plautos Arabica kavos pupelės, sunkios, tvirtos, geros išvaizdos, atitinkančios rūšį, be jokių fermentacijos pėdsakų, garstyčių ir kitų nepageidaujamų kvapų bei priemaišų, be pašalinių medžiagų, ne daugiau kaip 12 % drėgmės.
Plautos arabikos kavos pupelės, sunkios, kietos, geros išvaizdos, be jokių fermentacijos pėdsakų, garstyčių ir kitų nepageidaujamų kvapų bei priemaišų, jose turi būti ne daugiau kaip viena dešimtoji 1 % masės pašalinių medžiagų, jų drėgnis turi būti ne didesnis kaip 12 %.
PB plautos arabikos kavos pupelės, visiškai suformuotos, tvirtos, sunkios, kietos, geros išvaizdos pagal rūšį, be jokių fermentacijos pėdsakų, garstyčių ir kitų nepageidaujamų kvapų bei priemaišų, jose turi būti ne daugiau kaip 1/10 % masės pašalinių medžiagų, jų drėgnis turi būti ne didesnis kaip 12 %.
B plautos arabikos kavos pupelės, sunkios, kietos, geros kokybės, be jokių fermentacijos, pelėsių ir kitų nepageidaujamų kvapų bei priemaišų, jose turi būti ne daugiau kaip 1/10 % masės pašalinių medžiagų, jų drėgnis turi būti ne didesnis kaip 12 %.
C plautos Arabica kavos pupelės, geros išvaizdos, be jokių fermentacijos, pelėsių ir kitų nepageidaujamų kvapų bei priemaišų, jose turi būti ne daugiau kaip viena dešimtoji 1 % masės pašalinių medžiagų, jų drėgnis turi būti ne didesnis kaip 12 %.
E plautos geros išvaizdos Arabica kavos pupelės, kurių dydis yra didesnis ir svoris didesnis nei AA tipo kavos pupelių, kurios augdamos susidarė iš dviejų viena į kitą įaugusių pupelių, be jokių fermentacijos, pelėsių ir kitų nepageidaujamų kvapų ir priemaišų, jose turi būti ne daugiau kaip viena dešimtoji 1 % masės pašalinių medžiagų, jų drėgnis turi būti ne didesnis kaip 12 %.
UG plautos Arabica kavos pupelės, atitinkančios Tarnybos kartkartėmis patvirtinto pavyzdžio kavos pupeles
Wugar plautos arabica kavos pupelės
Plautos Arabica kavos pupelės, geros išvaizdos, atitinkančios rūšį, be jokių fermentacijos pėdsakų, garstyčių ir kitų nepageidaujamų kvapų bei priemaišų, be pašalinių medžiagų, ne daugiau kaip 12 % drėgnumo
B nuplautos Arabica kavos pupelės, geros išvaizdos pagal rūšį, be jokių fermentacijos pėdsakų, garstyčių ir kitų nepageidaujamų kvapų bei priemaišų, be pašalinių medžiagų, ne drėgnesnės kaip 12 %.
C plautos Arabica kavos pupelės, geros išvaizdos, be jokių fermentacijos pėdsakų, pelėsių ir kitų nepageidaujamų kvapų bei priemaišų, be pašalinių medžiagų, be jokių kitų kavos pupelių, išskyrus plautas Arabica kavos pupeles, išskyrus atvejus, kai pupelės yra suskaičiuotos ir įtrauktos į nustatytą defektų skalę kaip pažeistos, pagal pažeistų kategoriją, ir jų drėgnis neviršija 1 %, turi būti ne didesnis kaip 12 %.
D plautos „Arabica” kavos pupelės, įvertintos minus šešiasdešimt viena arba mažiau pagal nustatytą verčių lentelę
Drugar neplautos arabica kavos pupelės
A neplautos Arabica kavos pupelės, geros išvaizdos, atitinkančios rūšį, be jokių fermentacijos pėdsakų, pelėsių ir kitų nepageidaujamų kvapų bei priemaišų, pagal nustatytą verčių lentelę įvertinamos nuo plius keturiasdešimt iki minus dvidešimt penkių, jose nėra pašalinių medžiagų, jų drėgnis ne didesnis kaip 12 %.
B neplautos Arabica kavos pupelės geros išvaizdos, atitinkančios rūšį, be jokių fermentacijos pėdsakų, pelėsių ir kitų nepageidaujamų kvapų bei priemaišų, įvertinamos minus dvidešimt šešiomis ir minus šešiasdešimt nustatytomis diagramos vertėmis, be pašalinių medžiagų neplautos Arabica kavos pupelės, išskyrus atvejus, kai pupelės suskaičiuojamos ir pagal nustatytą defektų skalę priskiriamos pažeistų kategorijai, ir neviršija 1 % pagal griežtą skaičiavimą, jų drėgnis ne didesnis kaip 12 %.
C neplautose Arabica kavos pupelėse, įvertintose nuo minus šešiasdešimt vieno iki mažiau pagal nustatytą skalbinių lentelę, turi būti ne daugiau kaip viena dešimtoji 1 % masės pašalinių medžiagų, neturi būti kitų kavos pupelių, išskyrus neplautas Arabica kavos pupeles, kurių kiekis viršija 1 % pagal griežtą skaičiavimą
plautų ir (arba) neplautų Arabica kavos pupelių rūšiavimas, daugiausia skaldytų gabalėlių, lygių Tarnybos kartais patvirtintam mėginiui
1991 m. Ugandos vyriausybė liberalizavo visą kavos subsektorių, siekdama padidinti eksporto apimtį ir vieneto vertę. Tai buvo padaryta panaikinus Kavos prekybos valdybos (CMB) išorinės prekybos monopolį ir 1991 m. įsteigus Ugandos kavos plėtros tarnybą (UCDA). UCDA perėmė visos kavos pramonės reguliavimo ir priežiūros funkcijas, o prekyba buvo visiškai liberalizuota. Greta kooperatyvų veikia privačios bendrovės. Augintojai, pirkėjai, perdirbėjai ir eksportuotojai gali laisvai sudaryti sutartis savo nuožiūra.
Ugandoje kavos augintojų yra apie milijonas smulkiųjų ūkininkų. Smulkūs ūkiai yra įvairaus dydžio, o vidutinis smulkus ūkis yra apie 0,3 ha.
Šviežių kavos pupelių galite užsisakyti su Cofmos prekiniu ženklu.
About the author