Kavos šalis: Kongo Demokratinė Respublika

Kavos šalis: Kongo Demokratinė Respublika

Kongo Demokratinė Respublika, esanti Centrinėje Afrikoje, yra antra pagal dydį Afrikos valstybė, 8 kartus didesnė už Prancūziją – tai didžiausia frankofoniška šalis, kurioje gyvena 78 mln. žmonių.

Kongo Demokratinė Respublika įsikūrusi prie ekvatoriaus, joje vyrauja atogrąžų klimatas ir atogrąžų miškai. Per Demokratinę Kongo Respubliką teka Kongo upė, kuri yra antra pagal dydį Afrikos upė po Nilo. Riftinis slėnis formuoja Kongą, o rytuose – aukšti kalnai Virunga ir visi vis dar veikiantys ugnikalniai. Kongas taip pat labai turtingas įvairiausių naudingųjų iškasenų

Kongo Demokratinė Respublika yra nepaprastai turtinga įvairiausių gamtinių išteklių, deja, ją kamuoja pilietinis karas, politinis nestabilumas ir skurdas.

Arabica 60 %, Robusta 40 %

Tropinis klimatas, derlingas dirvožemis ir gausus lietus sudaro idealias sąlygas auginti ir arabiką, ir robustą. Arabica daugiausia auga Kongo rytinės dalies aukštumose, virš 1500 m aukštyje, turtingame vulkaninės kilmės dirvožemyje. Robusta taip pat yra endeminis šalies augalas, daugiausia auginamas Kongo šiaurės rytuose. Dėl idealių geografinių sąlygų Kongas gali išauginti labai aukštos kokybės arabikas ir robustas. Šalis laikoma vienu iš naujų brangakmenių specializuotos kavos pasaulyje.

Apie skalbimą

Arabikas galima visiškai nuplauti, iš dalies nuplauti arba natūraliai apdoroti.

– Visiško skalbimo procesas:. Subrendusios raudonosios vyšnios atgabenamos į plovimo stotis, kur jos mechaniškai susmulkinamos. Po to peršalus keliauja per vandens kanalų sistemą, per kelis fermentacijos ir plovimo proceso etapus, yra paruošta džiovinimui.

– Pusiau plovimo procesas: Subrendusios raudonosios vyšnios minkštinamos ir plaunamos ūkiuose, naudojant rankines minkštinimo mašinas. Po to pergamentai džiūsta ant terasų (plastikinės plėvelės, padėtos ant žemės).

Apie fermentaciją

Priklausomai nuo to, ar tai plovimo, ar natūralus procesas, kontroliuojamas fermentacijos procesas gali būti įvairių formų.

Visiškai plovimo procesas: pergamentas kelias valandas fermentuojamas mirkymo talpyklose (arba fermentacijos talpyklose), o po to džiovinamas.

Pusiau plovimo procesas: pergamentas fermentuojasi natūraliai po išskalavimo ir džiovinant.

Natūralus: šiuo atveju fermentacija iš tikrųjų nevyksta, kavos sėklos džiūvimo metu ilsisi vyšnėje.

Apie džiovinimą

Didžioji dalis Kongo kavos natūraliai džiovinama saulėje kelias dienas iš eilės (paprastai 10-20 dienų ), virš terasų arba ant afrikietiškų gultų.

Taip pat rečiau naudojamos mechaninės džiovyklos.

Apie eksportuotojus

Kongo kavos sektorius per visą istoriją įrodė savo atsparumą – kava buvo eksportuojama per neramius laikotarpius ir pilietinius karus. Pagaminama apie 11280 MT kavos (188000 60 kg maišų, 54 % arabikos, 46 % robustos), todėl Kongo kavos gamyba sudaro tik nedidelę dalį šalies potencialo (1992 m. eksportuota 95 000 Mt).

Kongas tebėra konfliktų krečiama šalis, nes įvairios sukilėlių grupuotės Kivu regionuose trukdo laisvam kavos judėjimui. Infrastruktūra prasta, dauguma kelių neasfaltuoti. Nepaisant viso to, Kongo kavos scenoje pastebimas pakilimas, daugiau dėmesio skiriama kokybei, arabika geriau apdorojama, nes daugėja plovyklų ir mikro plovyklų – dažnai finansuojamų tarptautinių organizacijų. Šiaurės ir Pietų Kivu regionai gali gaminti šviežią kavą ištisus metus ir užimti pozicijas kaip konkurentai dėl kokybės už vis dar priimtiną kainą, palyginti su kaimyninėmis šalimis ar net Centrinės Amerikos gamintojais. Pradedame pastebėti, kad Kongo arabikos mikrokalvos laimi specializuotus konkursus – nuo visiškai nuplautų iki natūralių ir medumi apdorotų. Dėmesys specializuotai kavai gali būti tas proveržis, kurio reikia Kongo kavai, kad ji taptų patikima kokybiškos kavos gamintoja.

Šviežių kavos pupelių galite užsisakyti su Cofmos prekiniu ženklu.

About the author

vytasss administrator