Smidras (Asparagus)

Smidras (Asparagus)

Lelijinių (Liliaceae) šeimos. Smidrai auginami kambariuose ant aukštų staliukų arba prie lango pakabintuose vazonuose. Kambariuose daugiausia auginamos dvi smidrų rūšys: A. Sprengeri Rgl. ir A. plumosus Baker., kilusios iš Pietų Afrikos.

A. Sprengeri puošniais, ilgais, iki 150 centimetrų ilgio, žemyn svyrančiais stiebais, apaugusiais grakščiomis, žaliomis šakutėmis. Žydi baltais, smulkiais, stipriai kvepiančiais žiedeliais.

A. plumosus taip pat puošnus, kaip A. Sprengeri. Jo tamsiai žalios šakutės, apaugusios smulkiais, tartum pūkas, lapeliais. Stiebai – dygliuoti, kibus. Abi smidrų veislės veisiamos sėklomis ir dalijant kerą. Sėklos sėjamos pavasarį (kovo-balandžio mėnesiais) į lapinės žemės ir smėlio mišinį. Sėklos sudygsta 20-25 laipsnių temperatūroje.

Dalijant kerą smidrai veisiami pavasarį, juos persodinant. Vasarą smidrai gausiai laistomi ir 1-2 kartus patręšiami praskiestomis karvių mėšlo srutomis. Gerai žiemoja saikingai laistant 10-15 laipsnių temperatūroje. Smidrai mėgsta žemių mišinį iš 1 dalies veléninės, I dalies kompostinés, 2 dalių lapinės žemės ir 1 dalies smėlio.

Daugiau skaitykite:

Mirta (Myrtus) puošnus, aromatingas, visad žaliuojantis krūmelis

Kiparisas (Cupressus) visad žaliuojantis medelis

Fikusas (Ficus) – atogrąžinių Indijos miškų augalas

About the author

vytasss administrator