Category Archive Augmenija

Smidras (Asparagus)

Lelijinių (Liliaceae) šeimos. Smidrai auginami kambariuose ant aukštų staliukų arba prie lango pakabintuose vazonuose. Kambariuose daugiausia auginamos dvi smidrų rūšys: A. Sprengeri Rgl. ir A. plumosus Baker., kilusios iš Pietų Afrikos.

A. Sprengeri puošniais, ilgais, iki 150 centimetrų ilgio, žemyn svyrančiais stiebais, apaugusiais grakščiomis, žaliomis šakutėmis. Žydi baltais, smulkiais, stipriai kvepiančiais žiedeliais.

A. plumosus taip pat puošnus, kaip A. Sprengeri. Jo tamsiai žalios šakutės, apaugusios smulkiais, tartum pūkas, lapeliais. Stiebai – dygliuoti, kibus. Abi smidrų veislės veisiamos sėklomis ir dalijant kerą. Sėklos sėjamos pavasarį (kovo-balandžio mėnesiais) į lapinės žemės ir smėlio mišinį. Sėklos sudygsta 20-25 laipsnių temperatūroje.

Dalijant kerą smidrai veisiami pavasarį, juos persodinant. Vasarą smidrai gausiai laistomi ir 1-2 kartus patręšiami praskiestomis karvių mėšlo srutomis. Gerai žiemoja saikingai laistant 10-15 laipsnių temperatūroje. Smidrai mėgsta žemių mišinį iš 1 dalies veléninės, I dalies kompostinés, 2 dalių lapinės žemės ir 1 dalies smėlio.

Daugiau skaitykite:

Mirta (Myrtus) puošnus, aromatingas, visad žaliuojantis krūmelis

Kiparisas (Cupressus) visad žaliuojantis medelis

Fikusas (Ficus) – atogrąžinių Indijos miškų augalas

Kavos šalis: Gvatemala

Nuo 1859 m. kava yra vienas iš Gvatemalos ekonomikos variklių. Kavos eksportas yra didžiausias šalies užsienio valiutos pajamų šaltinis, jis sudaro 40 proc. visų žemės ūkio pajamų. Ji taip pat yra didžiausias šalies darbdavys. Kavos pramonėje tiesiogiai dirba 12 proc. darbo jėgos, o netiesiogiai – trisdešimt procentų. Jungtinės Valstijos, Japonija ir kai kurios Skandinavijos šalys yra pagrindiniai eksporto pardavimų segmentai. Nors Gvatemala vis dar neturi sąlygų konkuruoti kiekiu su kitais kavos gamintojais, tokiais kaip Kolumbija ir net Hondūras, šalis yra viena iš labiausiai gerbiamų specializuotos kavos kilmės šalių. Gvatemalos kavos pupelės yra vienos geriausių kavos pupelių pasaulyje, sodrios, rūgščios ir kvapnios. Maragogypes kavos rūšys nebėra geriausios kokybės požiūriu.

Pagrindiniai šalies kavos regionai yra šie: Huehuetenango, Santa Rosa, San Marcos ir Quetzaltenango.

Daugiausia arabikos veislės kavamedžiai.

Arabikos veislės yra šios: Arabigo, Bourbon, Typica, Margogype. Nors Maragogype gamyba mažėja, Gvatemaloje gaminama keletas aukštos kokybės kavos mutantų. Tačiau, deja, originalią Bourbon kavos veislę keičia naujesnės, ne tokios ypatingos, bet didesnio derlingumo kavos.

Gvatemaloje auginamas nedidelis kiekis robustos, kuri dažniausiai parduodama kaip plauta robusta.

Veislės

Arabikos veislės: Arabigo, Bourbon, Typica, Maragogype. Nors Maragogype rūšių kavos gamyba mažėja, Gvatemaloje gaminama keletas aukštos kokybės kavos mutantų.

Pagal regioną

Daugelį metų Gvatemala naudojo regiono pavadinimą vienai geriausių savo S.H.B. „S.H.B. Antigua”. Vėliau būdvardis „Tikroji” buvo pridėtas, kai kaip klasifikavimo metodas pradėti naudoti kiti „regionų pavadinimai”. Eksportuotojai ir gamintojai inicijavo šį klasifikavimo metodą, kad padėtų atskirti labai skirtingų skonio savybių S.H.B. kavas (pavyzdžiui, Coban ir Huehuetenango).

Įdiegtas naujas klasifikavimo pagal regionus metodas, kurį remia ir skatina Anacafé. Ši klasifikacija taikoma gurmaniškai SHB kavai.

Highland Huehue

Nors visa Gvatemalos rūšinė kava auginama aukštai kalnuose, Huehuetenango buvo išsaugotas aukštumų apibūdinimas. Šiame regione esančiame didingame Cuchumatanes kalnų masyve yra aukščiausios ne vulkaninės kilmės viršūnės visoje Centrinėje Amerikoje ir jis yra aukščiausias ir sausiausias iš trijų ne vulkaninės kilmės Gvatemalos regionų. Dėl sausų karštų vėjų, pučiančių į kalnus iš Tehuantepeco lygumos Meksikoje, regionas apsaugotas nuo šalčio, todėl kavą galima auginti iki 2 000 m aukštyje.

Vulkaninis San Marcosas

Vulkaninis San Markosas gavo trokštamą „vulkaninio” pavadinimą, nes jame yra daugiau ugnikalnių nei bet kuriame kitame kavos auginimo regione, įskaitant aukščiausius Centrinėje Amerikoje: Tajumulco ir Tacaná. Šilčiausias iš visų septynių kavos auginimo regionų, jame taip pat iškrinta daugiausia kritulių, jis pasižymi intensyviausiu lietaus sezonu ir anksčiausiai žydi.

Tradicinis Atitlanas

Aštuoniasdešimt procentų tradicinės Atitlano kavos augina smulkūs gamintojai, daugiausia etniniai majai. „Tradicinis” reiškia, kad daugelis jų derlių apdoroja rankomis. Iš keturių Gvatemalos vulkaninės kilmės kavos regionų Atitlano dirvožemis yra turtingiausias organinių medžiagų. Devyniasdešimt procentų tradicinės Atitlano kavos auginama ugnikalnių šlaituose, kurie dominuoja Atitlano ežero – didžiausio ir garsiausio iš daugelio Gvatemalos kraterinių ežerų – pakrantėse.

Atogrąžų miškas Kobane

„Coban” kilęs iš majų kekčių kalbos žodžio „cob” (debesų vieta). Šiam regionui būdingi atogrąžų miškai ir juos maitinanti drėgmė. Cobanas gerokai skiriasi nuo kitų Gvatemalos kavos regionų: debesuotas, lietingas ir vėsus ištisus metus, dirvožemis suformuotas iš kalkakmenio ir molio. Coban yra tipiškas atogrąžų miškas, auginamas ant savitų regiono kalvų, veikiamas Atlanto vandenyno baseino ir šiaurėje esančių džiunglių atogrąžų įtakos.

Fraijaneso plynaukštė

Šis regionas yra toks aukštas, platus ir kalvotas, kad dauguma žmonių niekada nesupranta, jog stovi ant plynaukštės, o juo labiau ant plynaukštės, kuri yra šalies geografinis centras ir konkuruoja su Antigva kaip seniausias kavos auginimo regionas šalyje. Vulkaninės kilmės dirvožemis, pilnas pemzos, labai didelis aukštis virš jūros lygio ir aktyvus ugnikalnis – tai savybės, kuriomis Fraijanesas dalijasi su netoliese esančia Antigva. Tačiau gausus lietus, didelė ir nepastovi drėgmė bei platesnis temperatūrų diapazonas lemia kitokį klimatą.

Klasikinė Antigva

Antigvos kava vadinama „Classic”, nes yra iš seniausio ir žinomiausio Gvatemalos kavos auginimo regiono. Antigvos regionui būdingas turtingas vulkaninės kilmės dirvožemis, maža drėgmė, daug saulės ir vėsios naktys. Slėnyje dominuoja Agua, Acetenango ir Fuego ugnikalniai. Kartkartėmis Fuego, vienas iš aktyvių Gvatemalos ugnikalnių, Antigvos dirvožemį papildo nauju mineralų turtingu pelenų sluoksniu.

Naujoji Oriente

„Oriente” šis regionas vadinamas todėl, kad tai labiausiai į rytus nutolęs Gvatemalos rūšinės kavos regionas, o „New” – todėl, kad tai naujausias rūšinės kavos augintojas, trykštantis energija. Lietingas ir debesuotas Oriente klimatas panašus į Kobano, tik ne toks stiprus. Įsikūręs virš kadaise buvusio vulkaninio kalnagūbrio, jo dirvožemis kilęs iš metamorfinių uolienų. Dėl to jame yra pusiausvyra tarp mineralinių medžiagų ir jis labai skiriasi nuo Gvatemalos vulkaninių regionų, kuriuose nuo tada, kai buvo pradėta auginti kava, vyko vulkaninė veikla.

Visoje šalyje prinokusios vyšnios skinamos rugsėjo-balandžio mėnesiais. Mažesni sodintojai kasdien pristato derlių į nedideles supirkimo stotis, kur gauna kvitą už pristatytą kiekį ir kokybę. Iš šių stočių kava sunkvežimiais gabenama į centrines perdirbimo įmones (Beneficios). Didieji augintojai kavą pristato tiesiai į „Beneficios” arba (daugeliu atvejų) patys ją perdirba.

Į beneficios tiekiama vyšninė kava iš anksto perrenkama sifoninėje talpykloje, naudojant vandenį. Akmenys ir kitos sunkios pašalinės medžiagos nugrimzta į dugną, o mediena, tuščios ar blogos vyšnios plūduriuoja viršuje ir yra nuplaunamos. Likusios geros vyšnios su vandeniu nukreipiamos į būgninius pulperius. Po plaušinimo pupelės dar kartą sijojamos, kad būtų pašalintos lengvesnės plūduriuojančios dalelės, ir per sifoną nukreipiamos į fermentacijos talpyklas. Priešingai nei Kosta Rikoje, Gvatemaloje tankumui atrinkti vis dar gali būti naudojamas vanduo.

Priklausomai nuo individualaus Beneficios dydžio, fermentacijos talpyklos paprastai gaminamos iš lakštinio plieno, plytų arba betono. Į šias talpyklas kava dedama maždaug 36 valandoms 21-28 °C temperatūroje. Fermentacijos procesas baigiamas, kai pašalinamos visos gleivės, o trinamos pupelės skleidžia traškėjimo garsą.

Po fermentacijos pupelės iš talpyklų išplaunamos vandeniu ir specialiu siurbliu pernešamos vamzdynu arba plovimo kanalais. Šio proceso metu dėl abipusės trinties tarp pupelių nusitrina visi gleivių likučiai. Galiausiai kava dar kartą persijojama sifono talpykloje ir nuplaunama švariu vandeniu, po to paruošiama džiovinimui. Vanduo paprastai imamas iš šulinių arba upių.

Švari ir nusausinta pergamentinė kava paskleidžiama džiovinti saulėje, maždaug 15 cm storio sluoksniu ant džiovinimo pagrindo (paprastai betono, o geresnių kavų – akmens ar molio). Po to kava maždaug 5 ar 6 dienas nuolat apverdama rankomis, naudojant kalnelius arba mažus traktoriukus su stūmimo įtaisu, panašiu į sniego valytuvą. Dirbtinio džiovinimo būdu kava džiovinama būgninėse džiovyklose maždaug 60 °C temperatūroje. Šiose būgninėse džiovyklose kaip kuras naudojami sausi pergamento lukštai, mediena arba dyzelinas, o džiovinimo procesas vidutiniškai trunka apie 20-36 valandas.

Gera žinoti

Daugiau nei 150 metų patirtis ir tradicijos atsispindi puikioje Gvatemalos kavoje.

Gvatemaloje kava auginama 269 000 hektarų plote beveik visuose šalies kampeliuose ir daro didelę įtaką visiems šalies ekonomikos sektoriams. Kavos malimo operacijos yra išsibarsčiusios po visą šalį, jose tiesiogiai dalyvauja šeštadalis gyventojų, o beveik visi kiti – netiesiogiai. Gvatemaloje gaminama įvairios kokybės ir komercinių rūšių grūdų, kurie ruošiami daugiau kaip 4 000 šlapių malūnų. Iš viso kavos eksportas vidutiniškai sudaro daugiau kaip 35 % viso eksporto ir 6 % bendrojo nacionalinio produkto (BNP). Iš viso šalyje yra 44 000 kavos gamintojų, kurių didžioji dalis yra susivieniję į kooperatyvus, sudarančius 69 % visų gamintojų. Smulkūs nepriklausomi ūkininkai sudaro 6 % augintojų, o vidutinio dydžio ūkiai – 2,5 %.

Apie 35 bendrovėms tenka 90 proc. viso eksporto, o penkios didžiausios iš jų kiekvienais derliaus metais vidutiniškai užregistruoja 46 proc. pardavimų.

A.N.A.C.A.F.E. (Associacion National del Cafe) yra reguliavimo agentūra. Anacafé savo veiklą pradėjo 1960 m. kaip Centrinė kavos tarnyba.

Anacafé projektai

Smulkiųjų gamintojų produktyvumo projektas (pradėtas 1986 m.)

Programa nukreipta prieš tradicinį mažą smulkiųjų gamintojų produktyvumą, perduodant auginimo proceso technologijas ir suteikiant galimybę gauti prižiūrimą kreditą per įsteigtas smulkiųjų gamintojų asociacijas arba „draugystės ir darbo” grupes.

Kredito programa su Banrural (pradėta 1999 m.)

Anacafé su šiuo žemės ūkio plėtros banku pasirašė kreditavimo programą, kuria jau pirmaisiais metais pasinaudojo daugiau kaip 1 500 smulkiųjų gamintojų.

Funrural (Kaimo plėtros fondas, įkurtas 1986 m.)

Gvatemalos kavos sektoriuje sprendžia socialinius klausimus sveikatos ir švietimo srityje.

CFO ir ICO projektai Gvatemaloje

Integruotas kavamedžių uogakrūmių valdymas

Projektas skatina tvarią plėtrą diegiant veiksmingą integruotos kenkėjų kontrolės sistemą ir mažinant cheminių kenkėjų kontrolės metodų naudojimą. Be to, jis padidins produktyvumą ir konkurencingumą gaminant aukštesnės kokybės kavą ir mažinant produkcijos nuostolius.

Kavos prekybos sistemų ir politikos tyrimas.

Projekto metu bus įvertintos kavos prekybos sistemos ir politika bei nustatyti veiksniai, kurie yra svarbūs veiksmingai prekybai. Gauti rezultatai padės besivystančioms šalims pagerinti kavos pardavimo efektyvumą.

Gera žinoti

Labiausiai išaugo SHB kavos dalis. Jei kontrabanda iš Hondūro ir toliau mažės, statistiniai duomenys gali rodyti mažesnį eksportą, net jei gamyba didėja.

Šviežių kavos pupelių galite užsisakyti su Cofmos prekiniu ženklu.