Vaivoras (girtuoklė) – šakotas, daugiametis vasaržalis krūmokšnis arba iki 1,5 m aukščio krūmelis. Šakos – apvalios, pilkos, lenktos. Lapai elipsiški arba atvirkščiai kiaušiniški, lygiakraščiai, standoki, viršus – tamsiai žalias, apačia melsvai žalia. Žiedai ant žiedkočių, balti arba rausvi, smulkūs, išsidėstę po 1-3 ant pernykščių šakelių viršūnėlių.
Vaisius sultinga, saldi, apvali arba rutulio formos, mėlyna, 9-12 mm skersmens uoga su bespalviu minkštimu. Žydi gegužės-birželio, uogos prinoksta liepos-rugsėjo mėnesiais.
Gydomoji žaliava uogos ir lapai.
Vaivoro uogos yra 6,8-8,5% cukraus, 2,8-3,3% gliukozės, 3,3-4,8% fruktozės, 0,1-0,5% sacharozės, 1% organinių rūgščių (citrinos, obuolių), apie 1,2% ląstelienos, pektinų, raugų ir dažomųjų medžiagų, vitaminų (11-132 mg% vitamino C, iki 110 mg % karotino), 3,1-3,5 mg% antocianų, mineralinių medžiagų (ypač kalio ir fosforo). Lapuose yra arbutino ir flavonoidų.
Vaivoro uogos skatina skrandžio sulčių sekreciją, rekomenduotinos sergant gastritu, enterokolitu, pielitu. Iš uogų ruošiamas užpilas (vienas šaukštas sausų uogų stiklinei karšto vandens), geriamas po valgomąjį šaukštą kas dvi valandos.
Iš lapų gaminamas nuoviras (du šaukštai lapų stiklinei karšto vandens, virinama 10 minučių, po valandos perkošiama), geriamas po valgomąjį šaukštą 4-6 kartus per dieną.
Liaudies medicinoje vartojamas šakų ir lapų nuoviras. Jis geriamas sergant širdies ligomis. Uogos valgomos sergant dizenterija, beje, lapų nuoviras lengvai laisvina vidurius, dezinfekuoja šlapimo takus. Iš vaivoro uogų gaminami kompotai, uogienės, tinka dietai.
About the author