Anona (Annona) yra tropinis medis, užauginantis labai įdomius bei skanius vaisius. Lietuvoje dar retai žinoma, tačiau pasaulyje – ypač Pietų Amerikoje, Azijoje, Afrikoje – labai mėgstama ne tik dėl skonio, bet ir maistinių savybių.
Anonos vaisius: kas tai?
1. Augalas
- Anona gentis apima apie 120 rūšių medžių ir krūmų.
- Pravardės pagal rūšį: cherimoja (saldžioji anona), guanabana (soursop), atemoya, custard apple.
2. Vaisius
- Dydis – nuo obuolio iki didelio greipfruto ar dar daugiau (priklausomai nuo rūšies).
- Išvaizda: dažniausiai žalias, kiaušinio arba širdies formos, su nelygiu arba „žvynuotai“ karpytu paviršiumi.
- Vidus: balta, kreminė, kartais gelsva minkštimas su daug juodų (ar rudų), didelių sėklų.
- Skonis: labai saldus, primena bananų, ananasų, braškių, vanilės, kartais mangų ar grietinėlės mišinį (priklausomai nuo rūšies); cherimoja laikoma vienu skaniausių vaisių pasaulyje.
3. Maistinės ir gydomosios savybės
- Vitaminai: daug vitamino C, B grupės, kalio, skaidulų.
- Antioksidantai: stiprina imunitetą, mažina uždegimus.
- Vaisiai naudingi virškinimui, širdžiai, nervų sistemai.
- Sėklos ir žievė – nuodingos ar labai kartios, vartoti negalima!
4. Vartojimas
- Valgoma šviežia (perpjauk ir iškabink šaukšteliu, išimk sėklas).
- Dedama į vaisių salotas, kokteilius, ledus, pyragus, desertus.
- Iš anonų gaminama sultys, sūriai, glajai.
5. Auginimas (trumpai)
- Auga tropikuose ir subtropikuose, nemėgsta šalnų, mėgsta drėgną, laidžią, derlingą žemę, šviesią, saulėtą vietą.
- Reikalauja daug šilumos ir drėgmės (kaip ir tantdieniai mangai, avokadai).
Anona – labai saldus, kreminis tropinis vaisius, įvertintas dėl savo skonio (primena “ledus su vaisiais”). Valgomas šviežias, itin skanus, maistingas, tačiau sėklos nuodingos. Lietuvoje – retenybė, bet šiltuose kraštuose labai populiarus desertų ingredientas.
About the author