Putinas

Putinas

Šį krūmą galima aptikti Baltarusijos miškuose, upių slėniuose. Mūsų šalyje žinomos 7 laukinio putino rūšys, tačiau iki revoliucijos medicinos poreikiams teko įsivežti amerikietiško slyvalapio putino žievę. Mūsų šalies mokslininkai įrodė, kad šio augalo Tarybų Sąjungoje augančių rūšių žievės preparatai gydomojo poveikio stiprumu ne tik nenusileidžia, bet yra net pranašesni už importinę augalinę žaliavą.

Pavasarį putino krūmai labai gražūs, jie pasidengia dideliais baltų žiedų skėčiais. Gražūs jie ir rudenį, kai būna nusagstyti sultingų ryškiai raudonų blizgančių uogų kekėmis. Putino uogos, tiesa, kartokos, bet sušaldytos labai skanios. Medicinos tikslais vartojama pavasarį paruošta augalo žievė; joje rasta rauginių, dažinių medžiagų, dervų, organinių rūgščių, vitaminų.

Vertingas putino komponentas yra glikozidas viburninas, turintis savybę mažinti kraujagyslių spindį (siaurinti jas) ir stabdyti kraujavimą. Putino žievės ir uogų rauginės medžiagos pasižymi sutraukiančiąja savybe, organinės rūgštys padidina skrandžio sulčių rūgštingumą, o karčiosios medžiagos stimuliuoja virškinimo organų sekrecinę funkciją. Putino žievė vartojama kaip raminantis, karščiavimą mažinantis, ir antimikrobinis vaistas, uogos kartu su valerijono šaknimi, amalo žole, levandos žiedais ir apynio spurgais — esant širdies ir kraujagyslių sutrikimams.

Putino uogos vartojamos kaip dietinis produktas, jos teigiamai veikia širdies veiklą, kaip polivitamininis, bendrai stiprinantis organizmą ir menkai šlapimo išsiskyrimą skatinantis vaistas. Todėl ir dedama į polivitaminines arbatas, kurios vartojamos, kaip šviežiai paruošti antpilai ir nuovirai. Antpilui paruošti imama 1-2 valgomieji šaukštai uogų, jos sutrinamos, užpilama dviem stiklinėmis verdančio vandens, duodama pritraukti 4 valandas, iškošiama ir geriama per dieną (ypač sergant gastritu, kai yra sumažėjęs rūgštingumas).

Iš žiedų, surinktų gegužės birželio mėnesi, liaudies medicinoje vartojamas vandeninis nuoviras, kuris geriamas kosint, peršalus, esant dusuliui, vaikų egzemai, diatezėms. Praėjusio amžiaus rusų gydymo knygoje parašyta, kad „virtos su medumi uogos vartojamos nuo kosulio, atsiradusio nuo peršalimo, užkimimo, dusulio ir viduriavimo. žiedų ir uogų nuoviras yra gera skalavimo priemonė nuo užkimimo, krūtinės anginos ir kitų gerklės ligos priepuolių”.

Putino uogos žinomos ir kaip labai kokybiškas vitamininis, maistingas produktas. Jos vartojamos kulinarijoje kisieliams, želė, pyragų įdarams. Mordovijoje putino uogos plikinamos (šutinamos) ir džiovinamos, suvyniotos kopūsto lapus, rusiškoje krosnyje. Iš prinokusių uogų Ukrainos kaimuose verdamas putino uogų kisielius. Dažnai putino uogos vartojamos trintos su cukrumi. Kad sumažėtų jų kartumas, jos kaitinamos krosnelėje 120°C temperatūroje 1— 1,5 valandos. Uogos trinamos su cukrumi santykiu 1:1 ir prieš laikymą pasterizuojamos.

About the author

vytasss administrator