Pastaruoju metu labai populiari pasidarė kava

Byvytasss

Pastaruoju metu labai populiari pasidarė kava

Vietname arbata tradicinė, tačiau pastaruoju metu labai populiari pasidarė ir kava. Geriama ji čia ypatingai. Kartu su kava iš mažyčių, kaip antpirštis, porcelianinių puodukų geriama ir stipri tradicinė arbata. Puikus gėrimas esti ir tuo atveju, kai lygiomis dalimis sumaišoma stipri karšta kava ir tinkamai užplikytas stiprus arbatos antpilas.

Kava be kofeino

Gėrimai, kurių pagrindinis komponentas yra arbata, smarkiai įvairuoja. kiekvienoje šalyje yra savi jų paruošimo metodai ir receptai. Užplikoma kiniškuoju, mongoliškuoju, tibetiškuoju, angliškuoju būdais. Nevienodai arbatos gėrimus gamina kalmukai, kirgizai, kazachai, buriatai, uzbekai. Kinai ir japonai geria arbatą tik gryną, manydami, kad bet kokie priedai gėrimą tik gadins.

Kofeino yra ne tik kavos pupelėse

Tačiau
kitos tautos arbatą gamina ir su įvairiais priedais. Kai kuriose,
pavyzdžiui, Rytų šalyse, į arbatą įmaišoma džiovintų jazminų
žiedų, uzbekai į arbatą deda juodujų pipirų (paprasta juodoji
arbata, tik kiekvienam šaukšteliui sausų arbatžolių dedama po du
sutrintus juoduosius pipirus). Irane ir Turkijoje arbata geriama su
citrina ir prie jos tiekiama figų, razinų, migdolų. Tarybų
Sąjungoje arbata geriama su cukrumi, uogiene bei kitais saldumynais.
Prie arbatos tinka bandelės, pyragaičiai, sausainiai.

Arbata geriama iš porcelianinių puodukų. Porceliano maloni faktūra, jis sušvelnina aukštos temperatūros pojūtį. Arbata geriama karšta, bet ne deginanti.

Kava tampa madinga. Apie ją kalba ir piktžodžiauja

Štai
keletas arbatos gėrimų receptų.

Angliška arbata su pienu. pašildytą arbatinuką suberiama sausa arbata tokiu santykiu: vienas šaukštelis arbatžolių vienam puodukui ir dar vienas šaukštelis arbatinukui. Arbatžolės užplikomos verdančiu vandeniu ir laikomos 5 minutes. Tuo metu į pakaitintus puodukus įpilama pieno (nuo 1/6 iki 1/4 puoduko) ir paskui į pieną pilama arbata. Atkreipkite dėmesį: arbata pilama į pieną, o ne atvirkščiai. Priešingu atveju, anglų nuomone, gėrimas bus blogesnis.

Neįmanoma įsivaizduoti Artimųjų Rytų šalių be kavos

Indiška
arbata su pienu. Dviem porcijoms reikia pusės stiklinės vandens,
pusės stiklinės pieno, 3 šaukštelių cukraus. Visa tai užvirinama
mažame emaliuotame puode. Užvirus suberiami du šaukšteliai sausų
arbatžolių, puodas sandariai uždengiamas dangčiu ir ant mažos
ugnies 2-3 min. kaitinama. Nukaitus nuo ugnies, porą minučių
palaukiama, paskui iškošiama pro sietelį ir išpilstoma mažus
puodukus.

Tokia arbata geriama rytą dar prieš pusryčius.

Įvertinkime kavos skirtumus, privalumus bei trūkumus

Patiko? Pasidalink

About the author

vytasss administrator